top of page

Makroverzum fekete-fehérben

Frissítve: 2023. nov. 21.

Bár nagyon szívesen nézek makró fótokat, soha nem ruháztam be makró objektívre a digitális vázaimhoz. Ez a helyzet azonban megváltozott, amikor megvettem a Canon AE-1-es filmes gépemet, mivel a vázon ott figyelt egy Canon FD 50mm F3.5 Macro obi.


Canon AE-1 fényképezőgép és a Canon FD 50mm F3.5 Macro objektív.
Canon AE-1 fényképezőgép és a Canon FD 50mm F3.5 Macro objektív.

Először kimondottan örültem, hogy végre makrózhatok és a Lumix S5-ösömre felpattintva lőttem is pár képet - amik eléggé lelomboztak. Ez az objektív nem igazán fényerős és alapból nem igazán komoly a makró leképzése sem, mivel az "csupán" 1:5 arányú. Ennél az aránynál még nem tudunk elég "közel menni" a tárgyunkhoz, így korántsem jön az a makró hatás, ami miatt az ember az ilyen képeket szívesen megnézi. Így kissé lelombozva már azt fontolgattam, hogy túladok rajta, mert másik 50mm-es optikám már van a gépre. Szerencsére lusta voltam befotózni és felrakni a Marketplace-re az új szerzeményemet, így az pár hónapig a fiókban lapult, egészen addig, amíg egy hirtelen ötlettől vezérelve kicsit jobban utána néztem az objektívnek. Kiderült, hogy ezt makróra elsősorban egy kétszerező konverterrel illik használni, ami nagyon leegyszerűsítve meg tudja akár duplázni is a nagyítási arányunkat, cserébe viszont jelentősen vesztünk a fényerőből. Némi keresgélés után találtam egy Panagor gyártmányú használt példányt, ami pont passzolt az objektívhez, így hát nem volt más hátra, mint kipróbálni.

Canon AE1 fényképezőgép, Canon FD 50mm F3.5 Macro objektív és Panagor 2x Macro konverter
Panagor kétszerező konverter az objektív és a váz között.

Korábban írtam, hogy szeptemberben néhány napra Mártélyon voltam a barátaimmal és erre az alkalomra vittem magammal ezt a makró szettet is, ahol egy esős este másnapja ideális lehetőséget kínált a makrófotózásra. Ötletszerűen jártam körbe a kertben és hamar megtaláltam a nekem tetsző témákat hol állványról, hol kézből fotózva. A hívás és szkennelés után nagyon meglepett az eredmény annak tükrében, hogy első próbálkozásról volt szó. A képek nagyon élesek lettek és nagyon markánsan átjön a különböző textúrák jellege. A gépben Ilford FP4+ 400-as fekete-fehér film volt befűzve, ami elég finom szemcsés, de látszik, hogy valamivel alá lőttem az expót, ami nyilván a makró kétszerezőnek is köszönhető. Összességében meghozta a kedvemet a makró fotózáshoz ez a konfiguráció, de legközelebb kicsit jobban figyelek majd a megfelelő világításra és expóra.


12 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page