top of page
Szerző képeLászló Povázsai

2022 Évértékelő

2022 volt az az év amikor mindenkinek fel kellett kötnie a nadrágját. Nem történt ez másképp velem sem, de szerencsére a sok viszontagság ellenére talpon maradt a vállakozásom és a partnereimnek hála az idei év is bővelkedett szakmai kihívásokban és érdekes projektekben.



Az év elején az animációs munkák domináltak, ezért rengeteg időt töltöttem grafikai tervezéssel és 2D magyarázó videók elkészítésével. Legnagyobb kihívásom egy komplett internet szolgáltatási modell bemutatása volt.


Nagyon munkaóra igényes meló volt aminek a végén erősen elgondolkodtam azon, hogyan lehetne azonos idő befektetésével látványosabbá tenni a hasonló animációs videókat és arra jutottam, hogy ideje megtanulni a 3D animációs technikákat is. Kapóra jött a 3D Stúdió Blender tanfolyama amely során sikeresen megtanultam kezelni ezt a rendkívül sokoldalú szoftvert. Rögtön a tanfolyam elvégzése után kaptam egy megbízást egy reklám videóra, amit már 3D animációval készítettem el.

Érdekes élmény volt számomra a saját fotóim felhasználásával egy digitális telefon alközpont 3D modelljét megtervezni és végül egy thrillerbe illő módon megjeleníteni. Az After Effects és Davinci Resolve programok kezelése után nem volt nehéz belerázódni a Blenderbe és nagyon tetszik az a látvány amit el lehet érni a segítségével. A fent említett munkáim miatt nagyon sok időt töltöttem a gép előtt ülve, de szerencsére idén nagyon sokat jártam fotózni ami segített kimozdulni a stúdióból. Bár fényképezéssel már nagyon régóta foglalkozom, 2022-ben fotóztam a legtöbbet eddigi pályafutásom során. Nagyon sok képet lőttem a ZNET Telekom munkatársairól amelyek megjelentek a cég social media csatornáin és ezekből készültek a a különböző kampányok online és offline kreatívjai is.

Mindemellett azért továbbra is a filmes/videós megbízások adták az idei munkáim gerincét. Idén újra készítettem YouTube sorozatot. Ez egy erősen műszaki témakört (digitális telefon alközpontok) dolgozott fel közvetlen stílusban. A szkriptelt videók készítésénél fontos a jó tervezés, a jó szöveg és a türelmes előadó, ami ebben az esetben mind megvolt.


2022-ben is több üzleti esettanulmányhoz forgattam riportfilmeket, amelyek egyenként kitesznek egy kisebb imázs filmet. Szerencsére nagyon felkészült emberekkel dolgoztam, akikkel már a helyszín bejárások és a szkript tervezése közben megvolt a "kémia" aminek eredményeként tartalmas és jó hangulatú interjúk születtek.



Az ügyfél interjúk mellett készítettem employer branding kisfilmet is, ami a feszes forgatási menetrend ellenére is nagyon jól sikerült. A hasonló anyagok jellemzően egy egyszerű interjúból szoktak állni, de én azt javasoltam, hogy legyen rendesen vágóképezve, illusztrálva a kisfilm amitől igazán hangulatos lett ez az alkotásom.



Legnagyobb lélegzetvételű munkám idén vitathatatlanul a ZNET Telekom imázs filmje lett. Ennek érdekessége, hogy 2 évnyi archív anyagomból készült el és egyben egy komplett új arculatot hoztunk létre hozzá Lakos Tamás kollégámmal. A kisfilm zenéjét a tulajdonos - Zuber Gyula - választotta és a nehéz synthwave ütemek eltérnek a megszokott imázs anyagokétól amitől igazán egyedi lett a hangulata a kész anyagnak.


Az ősz folyamán nagyon felpörgött a forgatások száma, főleg IP kamerák felhasználásáról készítettem ismeretterjesztő és promó anyagokat. Érdekesség, hogy a személyes jellegű történet részletek megjelenítésére képregényszerű 2D animációt használtam, amelyek alapját én terveztem meg és végül Lakos Tamás kollégám illusztrációiból készültek el a végleges változatok amelyek ebben az anyagban találhatóak:

A komolyabb munkák mellett idén egyre több függőleges képkivágású, telefonra optimalizált anyagot kértek tőlem, a TikTok, Instagram Reels és a YouTube Shorts felületekre. Ezeket főleg a meglévő hosszabb lélegzetvételű videók újrakomponálásával és rövidebbre vágásával készítettem el ami praktikus megoldásnak bizonyult és sok elérést biztosított a megrendelőmnek. A dinamikusan változó piaci trendek mélyebb megértése érdekében még egy social media manager tanfolyamot is elvégeztem ami bár nem váltotta be teljesen a hozzá fűzött reményeimet, arra mindenképpen jó volt, hogy jobban eligazodjak ebben a rendkívül szövevényes világban.



A sok munka és tanulás mellett a magánéletemben, apaként esett meg velem az év legemlékezetesebb pillanata: Lilla lányom felvételt nyert a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium animáció és mozgókép készítő szakára. Évek óta terelgettem őt ebbe az irányba mivel mindig is nagy érdeklődést mutatott, de most végre megfelelően felkészült és végtelenül pozitív hozzáállású mesterek kezébe került ahol kibontakoztathatja a tehetségét.

Azért nehézségekből is akadt bőven ebben az évben. Nyáron a kormányunk megszüntette a KATA adózási formát ami engem is érintett. Az ellenérzésemet én is kifejeztem az Erzsébet hídon, ami természetesen nem volt jó másra mint egy kis ventillációra. Sok szempontból nem volt fair ez az adónem a piacon de az ennyire gyors eltörlése nagyon feladta a leckét és a szolgáltatói árak - így az én áraim emelkedéséhez is vezettek.

Szintén kihívást okoz, hogy a rendkívül sok gép előtt töltött óra és egérhasználat megtette a hatását és alagút szindróma alakult ki a jobb kezemben. Ez erős zsibbadással és néhány ujjam részleges lebénulásával járt, amit azóta terápiával, gyógytornával és trackballra váltással kezelek. Szerencsére ennek az "alagútnak" is van fény a végén, lassan javul az állapotom de sokkal jobban oda kell figyeljek az egészséges munkavégzésre a jövőben. Ha már a jövőnél tartunk... 2023 egészen biztosan nehéz év lesz de ezt szerintem mindenki érzi. Én igyekszem úgy hozzáálni ahogyan eddig is: minél magasabb színvonalon végezni azt a munkát amivel megbíznak. A különbség csupán annyi lesz a korábbi évekhez képest, hogy ezúttal komoly marketing tevékenységbe és saját tartalom gyártásba fogok, hogy az RGB Projekt mint vállalkozás szélesebb körben legyen ismert. Ennek jegyében készült ez az oldal is, amit ugyan még nem sikerült teljesen elkészíteni, de hamarosan teljes "pompájában" várja majd a látogatókat.


Végezetül hagy mondjak köszönetet mindenkinek akivel idén együtt dolgoztam és akik támogattak engem ezekben a nehéz időkben, különösléppen a feleségem aki mindenben a támaszom volt. Boldog Új Évet kívánok mindenkinek és egyben kitartást a 2023-as kihívásokhoz!


115 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page