top of page
Szerző képeLászló Povázsai

2021 Évértékelő


2021 kimondottan mozgalmas év volt számomra: számos szakmai kihívás, fejlődési lehetőség és említésre méltó projekt volt az évben amelyek együttes eredményeként sikerült egy olyan szakmai színvonalat elérnem, amelyet nagyjából két éve álmodtam meg.


Év elején új szabályozást vezettek be a drónos repülésekre vonatkozóan. Személy szerint viszonylag hamar megszereztem mind az alap A1-A3 jogosítványt mind az A2 kategóriájú kompetencia tanúsítványt is, de elég sok fejtörést okozott a kesze-kusza vizsgarendszer és a vizsgákhoz szükséges ismeretek elsajátítása. Nem igazán értettem, hogy a 2020-ban letett vizsgám miért nem ért idén semmit sem, na de ezekre a dolgokra nem is feltétlenül érdemes magyarázatot keresni.


A legtöbb légi felvételt egyébként még az év elején készítettem amikor a ZNET Telekom déli régiójáról forgattam több napon át a hófödte Baranya megyében. A nehéz körülmények ellenére nagyon jó hangulatban dolgoztam a ZNET-es kollégákkal, amire csak az a tény vetett árnyékot, hogy az utolsó napon a drónomat nekivágta a szél az egyik adótoronynak a villányi szőlők között, ami ezzel használhatatlanná is vált. Szerencsére senkiben és semmiben nem esett kár ezen kívül és az elkészült kisfilm - egy komoly marketing kampány keretén belül - a legnézettebb tartalma lett a ZNET YouTube csatornájának.

Másik fontos vagy inkább kedves munkám az év elejéről egy animációs projekt amit még 2020-ban kezdtem el Lilla lányommal. Az ötletet egy iskolai szorgalmi feladat adta: videós olvasónaplót kellett készíteni a Kőszívű Ember Fiaiból, amit mi végül animálva csináltunk meg: Lilla készítette a szereplők rajzait én pedig viszonylag egyszerű módszerekkel életet leheltem beléjük. A rendkívül időigényes projekt kimondottan megérte: a lányom elhatározta, hogy ebbe az irányba folytatja majd a tanulmányait és jövőre felvételizik majd animáció/videó szakirányra.

A tavasz során lehetőségem nyílt kisfilmet készíteni a nagykanizsai térfigyelő rendszerről, ahol Berke László rendőrkapitánnyal (is) forgattam interjút, aki igen türelmesen és maximális szakmaisággal magyarázta el az egyszerű ember számára is felfogható módon a kamera rendszer előnyeit. Az eset érdekessége, hogy pályafutásom egyik legelső riportfilmjét szintén hasonló témában forgattam 2015-ben Kaposváron. Érdemes megnézni, hogy mennyit fejlődtem az eltelt 6 évben.

A nyár eleje igen emlékezetes számomra mivel júniusban párhuzamosan két animációs projekten is dolgoztam a ZNET Telekom és a Cambium Networks számára. Kimondottan erőpróbáló volt a 35 fokos szobában napi 12-16 órákat dolgozni - a hétvégéken is - amíg végül elkészültek ezek a munkák és a megrendelők elégedetten átvették őket.

Ezután beindult a nyár és alaposan körbejártam a Balaton északi partját, ahol ügyfél interjúkat forgattunk a ZNET megbízásából olyan helyeken mint a Folly Arborétum illetve Szigliget. Ekkor sikerült beszereznem a Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K-t ami jelentősen eltér a korábban általam használt fényképező gépektől, ugyanis saját nyers videó formátumának és magas dinamika tartományának köszönhetően kimondottan filmszerűen képes visszaadni egy helyszín színvilágát és fényviszonyait - meglehetősen nagy fájlméretek mellett.

Természetesen ezzel az új kamerával is meg kellett ismerkedni a gyakorlatban és jó pár forgatás során ki kellett alakítani azt a kiegészítő eszközparkot, amivel valóban kiaknázhatóak a benne rejlő lehetőségek. Az eszközpark legfontosabb részét - az utómunkához elengedhetetlen számítógépet és kalibrált monitort - két éve szereztem be azzal az elképzeléssel a szemem előtt, hogy egyszer ilyen nyersanyagokon fogok majd dolgozni - ennek is eljött az ideje.

Az ősz elején meg is jött az a téma ami már kifejezetten igényelte ezt a fajta külalakot: a Varga Pincészet és a ZNET Telekom együttműködéséről forgattam két kisfilmet is kollégámmal, ahol a négy napos forgatás során rekord méretű 1,4TB-nyi felvételt készítettünk el. Volt is miről forgatni hiszen Magyarország legnagyobb pincészetének minden szegletét bejártuk sőt még a szüreten is részt vehettünk, amely hatalmas élmény volt és rendkívül látványos képi világot eredményezett.

A technikai fejlesztés mellett fontosnak tartom a szaktudásom csiszolását is. Régi vágyam volt már, hogy egyszer beülhessek az iskolapadba és végre egy igazi profitól tanulhassak filmkészítést. Idén végre ez is megvalósult és elvégeztem a Mesharray Short Film Maker tanfolyamát amit Nagy Ernő filmrendező/operatőr vezetett. 7 évnyi önfejlesztés, online és offline tanfolyamok után is sok újat tanultam és elég pozitív visszajelzést kaptam a munkáimról. A legnagyobb élményt a vizsga feladat elkészítése jelentette, amit újra lányommal készítettem, aki az egész őszi szünetét ennek a munkának szentelte és animációs betétekkel járult hozzá a kisfilm létrejöttéhez amivel maximális pontszámot értem el.

Az újabb év közeledtével nincs más hátra mint köszönetet mondani a megrendelőimnek, különösen a ZNET Telekomnak, hogy idén is bizalmat szavaztak nekem és segíthettem megvalósítani a mozgóképes elképzeléseiket és egyúttal Boldog Újévet kívánok Mindenkinek akivel idén együtt dolgoztunk - szuper volt Veletek!


Povázsai Laci

18 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page